Szanowni Państwo, drodzy Rodzice:
W naszym przedszkolu dbamy o najwyższą jakość edukacji, ale równie wiele uwagi poświęcamy zdrowiu naszych podopiecznych. Zależy nam, żeby dzieci kształtowały zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowotne. Bardzo ważna jest dla nas edukacja zdrowotna. Właśnie dlatego zaczęliśmy współpracę z firmą cateringową Weranda Smaków, która dostarcza nam posiłki najwyższej jakości, co zapewnia naszym maluchom zdrowa i zbilansowana dietę.
Kim jesteśmy?
Weranda Smaków jest nowoczesną firmą cateringową spełniającą wysokie standardy HACCP, stworzoną wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach. Funkcjonujemy od sześciu lat, na dzień dzisiejszy obsługujemy ponad 30 placówek przedszkolnych i żywimy codziennie ok. 500 dzieci. Naszą jakość oceniają na bieżąco Eksperci Zdrowego Przedszkolaka, oraz Nutricii, potentata w produkcji odżywek dla dzieci i Patrona akcji Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy.
Naszą misją jest dostarczanie ciepłych, zdrowych oraz ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla najmłodszych. Mamy na celu pomoc placówkom przedszkolnym, nie posiadającym własnego zaplecza kuchennego, w osiągnięciu najwyższego standardu żywienia podopiecznych.
Czym się kierujemy?
Pragniemy kreować prawidłowe nawyki żywieniowe we wczesnych latach życia dzieci, tak aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.
Nasze menu opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i dodatkowo jest zgodne z zasadami tzw. Kuchni Pięciu Przemian. Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju fizycznego oraz psychicznego organizmu. Odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu, zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych. Jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego. Dobrze skomponowana dieta wzmacnia układ trawienny i poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci.
Największą wagę przywiązujemy do:
- sezonowości,
- naturalności
- pochodzenia produktów
- oraz właściwości wychładzających lub rozgrzewających.
- Korzystamy wyłącznie ze składników wysokiej jakości,
- nieprzetworzonych,
- pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków.
- Zaopatrujemy się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.
Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:
- Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
- Pieczywo razowe, mąka razowa;
- Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
- Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
- Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek).
- Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych.
- Warzywa strączkowe bogate w białko.
- Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych.
- Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E.
- Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych.
- Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości).
- Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.
Posiadamy nowoczesne zaplecze kuchenne o powierzchni ponad 100 m2. Nasi pracownicy są młodymi ludźmi z pasją gotującymi, a przede wszystkim ambitnie podchodzącymi do zadań i nowych zasad żywienia.
Wśród sprzętów kuchennych znajduje się piec konwekcyjno ? parowy umożliwiający gotowanie na parze i efektywne pieczenie z zachowaniem najwyższych wartości odżywczych potraw. Nie posiadamy natomiast kuchenki mikrofalowej i nie smażymy na głębokim tłuszczu. Posiłki dostarczane są w metalowych pojemnikach GN zaopatrzonych w uszczelki oraz w termoboxach utrzymujących właściwą temperaturę.
Indywidualizujemy:
Wychodząc naprzeciw specyficznym potrzebom rodziców i ich dzieci oraz obecnym w życiu alergiom tworzymy wyspecjalizowane, spersonalizowane diety wg życzenia rodziców i zaleceń lekarskich. W naszej ofercie znajdziecie Państwo:
- dietę wegetariańską
- dietę bezmleczną
- dietę bez-jajeczną
- dietę bezglutenową
- dietę o niskim indeksie glikemicznym (dla chorych na cukrzycę)
- dietę integracyjną (połączenie diety bezmlecznej z dieta bezglutenową)
ZAPISZ SWOJE DZIECKO DO CITYKIDS
napisz do nas lub zadzwoń ustalimy dogodny termin spotkania