Szanowni Państwo, drodzy Rodzice:

W naszym przedszkolu dbamy o najwyższą jakość edukacji, ale równie wiele uwagi poświęcamy zdrowiu naszych podopiecznych. Zależy nam, żeby dzieci kształtowały zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowotne. Bardzo ważna jest dla nas edukacja zdrowotna. Właśnie dlatego zaczęliśmy współpracę z firmą cateringową Weranda Smaków, która dostarcza nam posiłki najwyższej jakości, co zapewnia naszym maluchom zdrowa i zbilansowana dietę.

Kim jesteśmy?

Weranda Smaków jest nowoczesną firmą cateringową spełniającą wysokie standardy HACCP, stworzoną wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach. Funkcjonujemy od sześciu lat, na dzień dzisiejszy obsługujemy ponad 30 placówek przedszkolnych i żywimy codziennie ok. 500 dzieci. Naszą jakość oceniają na bieżąco Eksperci Zdrowego Przedszkolaka, oraz Nutricii, potentata w produkcji odżywek dla dzieci i Patrona akcji Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy.

Naszą misją jest dostarczanie ciepłych, zdrowych oraz ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla najmłodszych. Mamy na celu pomoc placówkom przedszkolnym, nie posiadającym własnego zaplecza kuchennego, w osiągnięciu najwyższego standardu żywienia podopiecznych.

Czym się kierujemy?

Pragniemy kreować prawidłowe nawyki żywieniowe we wczesnych latach życia dzieci, tak aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.

Nasze menu opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i dodatkowo jest zgodne z zasadami tzw. Kuchni Pięciu Przemian. Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju fizycznego oraz psychicznego organizmu.  Odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu, zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych. Jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego. Dobrze skomponowana dieta    wzmacnia układ trawienny i poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci.

Największą wagę przywiązujemy do:

  • sezonowości,
  • naturalności
  • pochodzenia produktów
  • oraz właściwości wychładzających lub rozgrzewających.
  • Korzystamy wyłącznie ze składników wysokiej jakości,
  • nieprzetworzonych,
  • pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków.
  • Zaopatrujemy się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.

Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:

  • Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
  • Pieczywo razowe, mąka razowa;
  • Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
  • Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
  • Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek).
  • Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych.
  • Warzywa strączkowe bogate w białko.
  • Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych.
  • Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E.
  • Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych.
  • Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości).
  • Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.

Posiadamy nowoczesne zaplecze kuchenne o powierzchni ponad 100 m2. Nasi pracownicy są młodymi ludźmi z pasją gotującymi, a przede wszystkim ambitnie podchodzącymi do zadań i nowych zasad żywienia.

Wśród sprzętów kuchennych znajduje się piec konwekcyjno ? parowy umożliwiający gotowanie na parze i efektywne pieczenie z zachowaniem najwyższych wartości odżywczych potraw. Nie posiadamy natomiast kuchenki mikrofalowej i nie smażymy na głębokim tłuszczu. Posiłki dostarczane są w metalowych pojemnikach GN zaopatrzonych w uszczelki oraz w termoboxach utrzymujących właściwą temperaturę.

Indywidualizujemy:

Wychodząc naprzeciw specyficznym potrzebom rodziców i ich dzieci oraz obecnym w życiu alergiom tworzymy wyspecjalizowane, spersonalizowane diety wg życzenia rodziców i zaleceń lekarskich. W naszej ofercie znajdziecie Państwo:

  • dietę wegetariańską
  • dietę bezmleczną
  • dietę bez-jajeczną
  • dietę bezglutenową
  • dietę o niskim indeksie glikemicznym (dla chorych na cukrzycę)
  • dietę integracyjną (połączenie diety bezmlecznej z dieta bezglutenową)

ZAPISZ SWOJE DZIECKO DO CITYKIDS

napisz do nas lub zadzwoń ustalimy dogodny termin spotkania

Kontakt

602 717 757

Skip to content